Retningslinjer for barnestyrt mattilvenning

mandag 4. januar 2010

For at dette skal være trygt bør man følge enkelte retningslinjer.

  • Barnet må sitte oppreist i en stol eller fanget til en voksen. Det er ikke trygt dersom barnet sitter i vippestol.
  • La ALDRI barnet sitte alene og spise.
  • Server biter på størrelse med barnets hånd. Gjerne fingetykke avlange biter som er lange nok til at barnet kan gripe rundt dem og føre maten til munnen. Myke grønnsaker og frukt kan spises som de er, men la det gjerne være på litt skall rundt frukten slik at barnet har noe å holde i. Harde grønnsaker bør kokes, dampes eller ovnstekes for å bli myke nok til at barnet kan spise dem. Men ikke så myke at de moses i hånden til barnet før det kommer til munnen.
  • Barnet må føre all mat til munnen selv. Ikke putt mat direkte i munnen til babyen. 
  • Ikke forvent at barnet skal spise noe særlig i begynnelsen. Det er viktig å amme eller gi morsmelkerstating i tillegg. Etter hvert som barnet blir større og får bedre teknikker kommer mer av maten til å bli svelgt. Etter hvert vil du se matrester i barnets avføring. Ikke bli bekymret fordi du ser klumper av mat, i begynnelsen vil ikke all maten bli fordøyd. Det vil det heller ikke hos en baby som får moset mat, det er bare vanskeligere å legge merke til i bleien.
  • Ikke bli bekymret dersom barnet harker, hoster eller brekker seg mens hun spiser. Små babyer har brekningsrefleksen lenger fremme i munnen, så dette betyr ikke at barnet ikke får puste eller har mat nær pusterøret. Det er bare en del av treningen for å lære seg å svelge biter av mat. La barnet ordne opp selv, dersom man putter fingrene inn i munnen til barnet risikerer man å dytte maten lenger bak i svelget. 

Du kan lese mer om dette her
  http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/blw/engels.html

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Barnestyrt mattilvenning Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino